Oporavak cene nafte

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, oporavljajući se od oštrog pada uzrokovanog slabim podacima iz prerađivačkog sektora Kine i SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

08:44

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Na rast cene uticao je i nastavak zabrinutosti u vezi sa prekomernim globalnim zalihama, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 31 cent na 45,48 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 32 centa na 49,84 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče pojeftinila za 1,95 dolar, a "brent" za 2,69 dolara, čime je nastavljen prošlonedeljni oštar pad cena nafte.

Najnovije blago poskupljenje "crnog zlata" u Aziji će, prema tvrdnjama analitičara, verovatno biti ograničeno, jer su trgovci fokusirani na usporavanje prerađivačke aktivnosti u Kini i SAD.

Aktivnost prerađivačkog sektora u Kini pala je u julu na dvogodišnji minimum, što je najnoviji pokazatelj da je druga najveća svetska privreda suočena sa izazovima u trećem kvartalu, pokazala je anketa analitičke kuce Kejksin (Caixin). Konačni indeks upravljanja nabavkom (PMI), kog izračunava Kejksin u saradnji s britanskom kompanijom Markit, iznosio je 47,8 poena u julu, što je znatno ispod junskih 49,9 poena i najniži nivo od jula 2013, kada je indeks iznosio 47,7 poena.

U SAD, indeks upravljanja nabavkom (PMI) je u julu usporio na 52,7 poena sa junskih 53,5 poena. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na rast prerađivačke aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno usporavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: