Iran obnalja flotu, Boing i Erbas čekaju

Vlasti Irana nameravaju da svake godine kupuju 80 do 90 aviona najvećih svetskih proizvođača, Boinga i Erbasa, u okviru programa obnove avionske flote zemlje.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.08.2015.

14:49

Default images
Foto: Beta/AP

Iran će kupovati godišnje oko 80 do 90 aviona dva avionska giganta u okviru prve faze obnove svoje avioflote, rekao je predstavnik rukovodstva Organizacije civilne avijacije Irana Muhamed Hada Karmi, a prenela je agencija IRNA.

Prema rečima predstavnika organizacije, Teheranu će biti ukinuta ograničenja za kupovinu i lizing aviona u skladu sa zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom (sporazum o iranskom nuklearnom programu), koji je u julu utvrdila međunarodna šestorka posrednika (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka) sa Iranom.

U vezi s tim Organizacija civilne avijacije (Irana) donela je plan obnove flote putničkih aviona, dodao je Hada Karmi.

Govoreći o pomenutim obimima kupovine, on je objasnio da će, prema tom planu, tokom tri godine flota civilne avijacije Irana dostići 300 aviona. Takođe je rekao da vlasti nameravaju da privuku sredstva za realizaciju obimnog programa na razne načine, kao što su strani krediti, korišćenje državnih fondova, a računaju i na lizing.

Prema podacima IRNE, ranije su vlasti najavljivale da je Iranu potrebno 400-500 aviona civilne avijacije, vrednosti oko 20 milijardi dolara tokom narednih 10 godina, kako bi modernizovali zastarelu avio flotu.

Agencija takođe naglašava da su korporacije Boing i Erbas već potvrdile svoje namere da prodaju avione Teheranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: