Kina zbog sumnje blokira SAD

Kineski tržišni regulator zamrznuo je račun američkog hedž fonda Sitadel za trgovanje na berzi u okviru borbe Pekinga protiv špekulanata na tržištima kapitala.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

12:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

U saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC) navodi se da su berze u Šangaju i Šenženu uvele ograničenje za 24 neidentifikovana računa zbog "sumnji da utiču na cene hartija od vrednosti, kao i na druge investicione odluke investitora", prenosi agencija Frans pres.

Pomenuti računi su okrivljeni za porast volatilnosti na kineskim berzama, koje su proteklih nedelja registrovale veliki pad, uz sunovrat Šangajskog indeksa od 30 odsto, posle čega je vlada u Pekingu intervenisala sa spasilačkim paketom.

Akcije na berzi u Šangaju i Šenženu su registrovale gubitak vrednosti usled nove zabrinutosti u pogledu zdravlja druge najveće svetske privrede. Naime, industrijska aktivnost u Kini je u julu pala više od preliminarnih podataka, skliznuvši na najniži nivo za poslednje dve godine, kao posledica pada novih porudžbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: