Grci pred kolapsom, pad na najniži nivo

Prerađivačka aktivnost u Grčkoj je u julu pala na najniži nivo ikada, zbog sunovrata novih porudžbina i ozbiljnih problema sa zalihama zbog zatvaranja banaka.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.08.2015.

10:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

Markitov indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Grčke, koji čini oko deset odsto celokupne privrede, pao je u julu na 30,2 poena, najniži nivo od 1999. godine kada je ta kompanija počela sa evidentiranjem tih podataka, pokazali su rezultati ankete londonske kompanije Markit.

"Aktivnost grčkog prerađivačkog sektora je u julu doživela kolaps, jer je dužnička kriza doživela vrhunac. Iako prerađivačka industrija čini samo mali deo celokupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Grčke, nagoveštaj krize u tom sektoru šalje zabrinjavajući signal po zdravlje čitave privrede", izjavio je ekonomista Markita, Fil Smit, prenosi agencija Rojters.

Obim novih porudžbina u Grčkoj je smanjen, jer su kontrola kapitala i zabrinutost povodom budućnosti zemlje pogodili tražnju, što je takođe primoralo proizvođače u tom sektoru da ukinu radna mesta, pokazali su rezultati Markitove ankete.

Ograničenje na transfer novca u inostranstvo se odrazilo na zalihe potrebne grčkim preduzećima, pri čemu je preko 43 odsto proizvođača saopštilo da su, zbog pomenutih ograničenja, imali kašnjenja u isporukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: