Za Turke ruski gas košta manje

Turska kompanija za prodaju i distribuciju prirodnog gasa BOTAS dogovorila je sa ruskim Gaspromom niže cene tog energenta za 10,25 odsto od aktuelne cene.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

14:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, čeka se na potpisivanje sporazuma čime bi cene ruskog gasa za Tursku zvanično postale niže.

Ovu informaciju tokom obraćanja medijima potvrdio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak. On je takođe negirao navode da je projekat "Turski tok", preko kog Rusija namerava da izvozi gas u Evropu, otkazan.

"Nastavljamo da radimo na detaljima tog sporazuma. Koliko znam, i Turska intenzivno radi na njemu", rekao je Novak.

Novak je naglasio da se turski BOTAS dogovorio sa Gaspromom o sniženju cena za 10,25 posto u odnosu na trenutnu cenu.

Prema najavama iz Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin bi u septembru trebaoda se sretne sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a jedna od tema o kojima će razgovarati biće upravo ruski gasovod preko turske teritorije.

Već duže vreme Rusija vodi pregovore sa Turskom o gasovodu "Turski tok" kojim ruski Gasprom svoj energent želi da dopremi na evropsko tržište. Ideja o gradnji ovog gasovoda pojavila se nedugo nakon što je izbila rusko-ukrajinska kriza i nakon što su EU, SAD i još neke zemlji uveli sankcije Rusiji tražeći da se ne meša u unutrašnje poslove Ukrajine, zahtevajući povlačenje ruskih vojnih trupa sa Krima, i poništenje aneksije tog dela Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: