Dinamika Francuza glavni motiv rasta

Potrošnja domaćinstava u Francuskoj u ovogodišnjem junu porasla je 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše zbog dinamike u sektoru prehrambene robe.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

13:03

Default images
Foto: Thinkstock.com

Za ceo drugi kvartal 2015, potrošnja domaćinstava pokazuje pad od 0,1 odsto u odnosu na prvo tromesečje, što učvršćuje pretpostavke o nižoj stopi rasta francuske ekonomije u proleće u odnosu na zimu, pokazuju podaci francuskog Nacionalnog instituta za statistiku INSEE, prenosi Rojters.

Analitičari su za juni u proseku predviđali rast potrošnje od 0,6 odsto. INSEE je u najnovijem izveštaju takođe potvrdio da je potrošnja domaćinstava u maju bila u porastu za 0,1 odsto.

Kako se navodi, privatna potrošnja je za francusku ekonomiju i dalje glavni motor rasta, doprinoseći bruto društvenom proizvodu sa nešto više od 50 odsto.

Zahvaljujući njenoj dinamici u prvom kvartalu, u tom periodu ostvaren je rast BDP-a od 0,6 odsto, naglašava INSEE.

U junu je potrošnja prehrambenih artikala skočila 0,6 odsto posle stabilnog nivoa u maju, dok je potrošnja energije bila u padu 0,1 odsto.

Kupovine trajnih dobara bile su u porastu za 0,4 odsto, posle plus 0,7 odsto u maju, zahvaljujući automobilskom sektoru (plus 0,7 odsto), koji je zabeležio najveći obim prodaje za skoro tri godine.

Potrošnja proizvoda za opremanje domova takođe je bila u porastu (plus 0,4 odsto).

Francuzi su u junu povećali i kupovine odeće i obuće, i to za 0,4 odsto, mada je u tom sektoru potrošnja na nivou celog drugog kvarala bila u padu za 2,0 odsto u odnosu na prethodno tromsečje.

Isti izvor navodi da će INSEE podatke o privrednom rastu u drugom kvartalu objaviti 14. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: