MMF naučio 6 lekcija, ali ih ignoriše

Međunarodni monetarni fond je u proteklih nekoliko decenija naučio šest važnih lekcija o upravljanju dužničkim krizama pojedinih zemalja.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2015.

12:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, MMF je, u svom odgovoru na krizu u Grčkoj, ignorisao svaku od tih lekcija, smatra Nger Vuds, direktor programa za globalno ekonomsko upravljanje na Univerzitetu Oksford.

Vudsova, koja je i dekan Blavatnik škole upravljanja, navodi u komentaru za Prodžekt sindikejt da je učešće Fonda u naporima za spasavanje evrozone možda povećalo ugled te institucije u Evropi, ali da se neuspeh MMF-a i njegovih evropskih akcionara da slede svoje najbolje prakse može pokazati kao fatalan pogrešan korak.

Jedna od ključnih lekcija ignorisanih u grčkom debaklu, po njenom mišljenju, jeste taj da u trenutku kada je paket pomoći potreban, on mora biti dat jednom - i nikada više.

MMF je tu lekciju naučio 1997. godine, kada je zbog neadekvatnog programa pomoći Južnoj Koreji pokrenuta druga runda pregovora. U Grčkoj je, međutim, problem još gori, jer novi plan vredan 86 milijardi evra, o kom se trenutno pregovara, dolazi posle paketa pomoći u visini od 110 milijardi evra iz 2010. godine i od 130 milijardi evra iz 2012.

MMF je sam po sebi u velikoj meri ograničen. Njegovi krediti su ograničeni visinom doprinosa drževe kapitalu Fonda, i po tom kriterijumu krediti MMF-a dodeljeni Grčkoj su među najvišim odobrenim zajmovima u istoriji te institucije.

Na drugoj strani, članice evrozone nisu suočene sa takvim problemima, i iz tog razloga su bile slobodne da daju "zeleno svetlo" za program koji bi bio održiv, ukazuje Vudsova.

Druga lekcija koju je ignorisao MMF, kako dodaje, jeste ta da ne treba spasavati banke. Fond je 80-ih godina prošlog veka tu lekciju naučio na teži način, kada je nenaplative bankarske kredite nekih vlada u Latinskoj Americi prebacio u svoje knjige i na teret dugih država-članica, odobravajući tim vladama zajmove za rešavanje duga.

U Grčkoj, loši zajmovi koje su odobrile francuske i nemačke banke "preseljeni" su u javne dugove, prebacujući izloženost ne samo na evropske poreske obveznike, već i na sve članice unutar MMF-a.

Treća lekcija koju, kako tvrdi Vudsova, MMF nije bio u stanju da primeni u slučaju Grčke, jeste ta da štednja obično dovodi do začaranog kruga, jer rezanje potrošnje uzrokuje daleko veći pad privrede nego što bi inače.

Četvrta lekcija koju je ta međunarodna institucija naučila jeste ta da je verovatnoća realizacije reformi najveća kada su one malobrojne i kada su pažljivo usmerene. Kada država traži pomoć, primamljujuće je za kreditore da insistiraju na dugoj listi reformi. Međutim, krizom pogođena vlada će, kako ocenjuje Vudsova, imati teškoće da sprovede brojne zahteve.

MMF je, zajedno sa evropskim partnerima, zahtevao od vlade u Grčkoj ne samo da smanji potrošnju, već i da preduzme poreske, penzione, pravosudne i reforme na tržištu rada, podseća direktorka sa Oksford Univerziteta.

Peta lekcija je da je uspeh reformi malo verovatan ako vlada nije posvećena njihovom sprovođenju, a šesta lekcija koju je MMF smetnuo sa uma jeste da spasavanje država koje u potpunosti ne kotrolišu sopstvene valute nosi dodatni rizik.

Kao što je MMF naučio u slučaju Argentine i Zapadne Afrike, takvim državama nedostaje jedan od najednostavnijih načina za prilagođavanje na dužničku krizu, a to je devalvacija.

MMF je, kako se navodi u komentaru, trebalo da proceni da li je bilo potrebe za njegovim učešćem u svim krizama koje su zahvatile članice evrozone.

Najočigledniji razlog za angažovanje MMF-a je taj, kako smatra Vudsova, što Evropa nije uspevala da reši sopstvene probleme, a pri tom e je imala moć i uticaj da uvuče Fond u rešavanje njenih teškoća. Generalni direktor MMF-a je oduvek Evropljanin, a evropske države imaju nesrazmeran udeo glasova u Odboru MMF-a, zaključuje Vudsova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: