Nafta progutala Venecueli 15 mlrd $

Venecuela je od početka ove godine zbog pada cene nafte izgubila od 13 do 15 milijardi dolara, procenjuju stručnjaci.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

14:24

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Od januara do juna 2014. godine barel nafte iz te zemlje u proseku je koštao 98 dolara, a od januara do maja ove godine - 49,7 dolara, što je pojeftinjenje od 49 odsto, piše list Nasional, a prenosi Tas.

Sa svakim dolarom koji izgubi nacionalna naftna privreda, zemlja prestane da prima oko 640 miliona dolara godišnje, rekao je za Nasional ekonomsta Luis Oliveros. Na taj način, po njegovom mišljenju, Venecuela u prvom polugodištu nije uspela da zaradi oko 15 milijardi dolara.

Cene se nisu oporavile i teško je proceniti šta će biti, dodao je on. Pad će se nastaviti i ubuduće, i do kraja godine budžet će ostati uskraćen za 24 milijarde dolara, izračunao je Oliveros.

Po mišljenju analitičara Gabriela Viljamisara, smanjenje prihoda Venecuele zbog situacije na svetskom tržištu nafte i gasa nije tako značajno.

Zbog pada cene barela prihodi od izvoza od januara do juna bili su 17 milijardi dolara, dok su u istom periodu prošle godine bili 30,3 milijardi dolara, što znači da su pali za nešto više od 13 milijardi, naveo je Viljamisar iz konsalting agencije Ekoanalitika.

Oliveros je sa svoje strane izrazio uverenje da vlasti zemlje ove godine neće odustati od isplate spoljnih dugova u visini šest milijardi dolara, jer će se u decembru održati parlamentarni izbori i u vezi s tim vladi neće biti u interesu da objavi bankrot.

Međutim, u 2016. godini situacija može da se promeni. Prostor za manevre će se smanjiti, vlasti više neće imati istu količinu resursa za prodaju, naglasio je Oliveros.

Stići će na naplatu i drugi računi i povećeće se rizik da vlada neće moći da ispuni svoje obaveze, ukazao je.

U poslednjih nekoliko godina Venecuela prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, koja se produbljuje deficitom mnogih proizvoda, uključujući i osnovne, kao i nivoom kriminala, koji je previsok čak i za standarde Latinske Amerike,.

Prema nekim prognozama, ove godine će bruto domaći proizvod zemlje pasti 5,4 odsto, a stopa inflacije premašiće 90 odsto. U Karakasu, kako navodi Tas, veruju da su te teškoće izazvane takozvanim ekonomskim ratom, koji protiv Venecuele vodi svetski imperijalizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: