Varufakisova fotelja dobila naslednika

Grčka vlada je ekspresno je popunila praznu Varufakisovu fotelju, a kao naslednik je imenovan Euklid Cakalotos.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

14:48

Default images
Foto: Tanjug/AP

Janis Varufakis je ranije danas nagovestio je da bi Euklid Cakalotos mogao da preuzme funkciju ministra finansija. On je na pitanje novinara da li će Cakalotos biti novi ministar finansija, Varufakis je rekao: "Nadam se."

Euklid Cakalotos je glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, a Cipras je najavio da će se njih dvojica sutra zajedno obratiti novinarima.

Jedan od zvaničnika je rekao za Rojters da će Cakalotos položiti političku zakletvu kao novi ministar finansija. Ceremonija predaje ministarstva biće održana u Ministarstvu finansija u 20:30 časova.

Cakalotos, dosadašnji zamenik ministra spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose i glavni portparol grčke vlade za privredu, položiće zakletvu u 20:00 časova po grčkom vremenu, kojoj će prisustvovati predsednik Grčke Pavlopulos i premijer Aleksis Cipras, navodi se u saopštenju kancelarije, a prenosi agencija Frans pres.

Grk, rođen 1960. u Roterdamu, Cakalotos je pohađao "Školu St. Pol" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. na Univerzitetu Oksford.

Cakalotos je svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993. Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se bavio profesurom do septembra 2010. Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini. Oženjen je Britankom Hider D.Gibson, koja je takođe ekonomista.

Na izborima 2012. izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015. Cakalotos je poznat kao "mozak" iza ekonomskih politika Sirize, a iz dana u dan vodio je pregovore sa međunarodnim kreditorima u poslednjih nekoliko meseci.

Prema pisanju Gardijana, u igri su zamenik premijera Janis Dragasakis, minister ekonomije Jorgos Statakis, ekonomista Euklid Cakalotos, kao I trenutni vodeći pregovarač Grčke Džordž Houliarakis.

Varufakis je jutros podneo ostavku da bi, kako navodi, olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima, uprkos grčkom "NE" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: