MMF: Pregovori s Grčkom bez nas ne idu

Međunarodni monetarni fond je prisutan i potpuno učestvuje u pregovorima o trećem paketu pomoći Atini, izjavila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

14:46

Default images
Foto: Beta/AP

Na pitanje o mogućem neučestvovanju MMF-a u spasilačkom paketu za Grčku dok ne dođe do preduzimanja potrebnih mera za olakšavanje tereta duga, ona je odgovorila da je potpuno jasno da Fond ima drugačije procedure i vremenske okvire, kao i da se to može zaključiti iz sporazuma postignutog na samitu EU 12. jula, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Pozicija MMF-a je, kako je istakla Andrejeva, ostala nepromenjena, a pristup i procedure Fonda su potpuno u skladu sa evropskom agendom u okviru koje je najpre pedviđeno postizanje sporazuma o novom programu pomoći Atini, pa tek onda pregovori o otpisu duga.

Britanski list Fajnenšel tajms (FT) je juče javio, pozivajući se na poverljivi zapisnik sa zasedanja Odbora direktora MMF-a u koji je imao uvid, da su službenici te međunarodne institucije, na dvočasovnoj sednici, zaključili da Fond može da učestvuje u pregovorima o trećoj rundi pomoći Grčkoj, ali da se zvanična Atina ne može kvalifikovati za novu pomoć MMF-a zbog previsokog nivoa duga i loših rezultata u sprovođenju reformi, preneo je Rojters.

"Fond će tek tokom "druge faze" doneti odluku o učešću, odnosno nakon što Grčka pristane na sveobuhvatni paket reformi, a naročito, nakon što kreditori iz evrozone pristanu na otpis duga", naveo je FT, dodajući da članovi MMF-a nisu jedinstveni u pogledu tog pitanja.

Odlaganje učešća MMF-a u novom paketu pomoći bi, kako je ocenio britanski dnevnik, moglo imati ozbiljne posledice, naročito u Nemačkoj, gde zvaničnici već dugo tvrde da će biti gotovo nemoguće dobiti "zeleno svetlo" Bundestaga za 86 milijardi evra vredan paket pomoći Grčkoj bez učešća MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: