Pritisli Grke - poreznici u svim letovalištima

Od hotela sa pet zvezdica do taverni, grčki poreski inspektori će se ovog leta fokusirati na rešavanje problema utaje poreza u popularnim letovalištima.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

08:51

Default images
Foto: Thinkstock

Nakon podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV), vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će se izboriti sa utajom poreza, prenosi Rojters.

"Počećemo sa skupim destinacijama i luksuznim hotelima, ali ući ćemo i u najmanju tavernu", rekao je zamenik ministra finansija, Trifon Aleksijadis, nakon što su provere koje je sproveo tim Ministarstva finansija za finansijske zločine pokazale da skoro jedno od četiri preduzeća u Grčkoj krši poreske propise. Zbog budžetskih rezova, timovi koji ispituju finansijske zločine u Grčkoj nemaju dovoljno ljudstva, ali će iz drugih odeljenja biti angažovani inspektori koji će pomoći u istragama, rekao je Aleksijadis.

Prema podacima grčkog Sekretarijata za javne prihode, više od trećine preduzeća koja posluju na grčkim ostrvima izbegava plaćanje poreza. Prema izveštaju Sekretarijata, zasnovanom na 568 poreskih kontrola u kompanijama u Pireju, na Kikladima, ostrvima na severu i jugu Egejskog mora i na Kritu, u 210 slučajeva otkriveno je kršenje poreskih propisa.

Turizam donosi oko petinu grčkog bruto domaćeg proizvoda i važan je pokretač privrednog rasta, a porezi prikupljeni u tom sektoru znatno doprinose budžetu.

U nedavnom izveštaju o grčkoj privredi, Međunarodni monetarni fond je poručio da se prikupljanje poreza popravlja, ali da je utaja poreza i dalje veoma učestala među bogatim građanima i samozaposlenima.

Asocijacija grčkih turističkih preduzeća (SETE), na osnovu inspekcije sprovedene u turističkim objektima u Grčkoj, procenjuje da jedan od dva takva objekta posluje nelegalno, što ne samo da lišava državu preko potrebnih prihoda, već i umanjuje tržišni udeo preduzeća koja u tom sektoru posluju legalno.

SETE navodi da postoje osnovani razlozi za sumnju da više od 1.000 od oko 2.000 proverenih objekata posluje bez dozvole, a to se mahom odnosi na apartmane, vile i luksuzne vile, koje nude smeštaj na popularnim sajtovima za onlajn rezervacije.

U nekim slučajevima, ti objekti ostvaruju nedeljne prihode od više hiljada evra, ne plaćajući ni evro poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: