Obama naredio - najbrži superkompjuter za SAD

Američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu da se do 2025. za Sjedinjene Američke Države napravi najbrži kompjuter na svetu, preneo je Bi-Bi-Si.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 31.07.2015.

08:24

Default images
Foto: Tanjug

Američki superkompjuter biće 20 puta brži od sadašnje vodeće mašine koja se nalazi u Kini i ima procesnu brzinu od 33.86 petaflops (1000 triliona kalkulacija) u sekundi.

SAD traži novi superkompjuter, značajno brži od današnjih modela, za obavljanje značajnih simulacija i naučnih istraživanja.

Na blogu koji je postavljen na zvaničnom sajtu Bele kuće navedeno je da će kompjuter pomoći naučnicima američke agencije za istražvanje svemira (NASA), te da će biti moguće dizajniranje letelice bez opsežnih testiranja.

Profesor Univerziteta u Edimburgu Ričard Kenvej rekao je da bi takav kompjuter mogao da pomogne razvoju personalizovanih lekova, dodajući da bi to bio "pravi izazov" za preciznu medicinu.

"Danas su lekovi napravljeni za prosečnog čoveka i oni deluju na neke ljude, ali na druge ne", rekao je Kenvej.

Najbrži svetski superkompjuter "Tianhe-2" radi u Nacionalnom superkompjuterskom centru u gradu Guangdžou na jugu Kine. Kompjuter je razvijen u Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju. Tianhe-2 uspešno je testiran za prognoziranje vremena, komercijalno projektovanje aviona i sekvencioniranja gena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: