Svis erlajns uzleteo za 87 odsto

Švajcarska avio-kompanija Svis erlajns u prvom polugodištu zabeležila je operativni profit od 214 miliona franaka, uz godišnji rast od 87 odsto.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

18:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prihodi su sa druge strane bili nešto manji usled pritiska konkurencije i nepovoljnog valutnog efekta, u smislu jakog franka.

Prihodi ove filijale nemačke kompanije Lufthanza, u periodu januar-juni, vredeli su 2,44 milijarde franaka, uz pad od 3,0 odsto, preneo je švajcarski list 24 sata.

Kako se navodi u saopštenju, skok operativnog profita u prvoj polovini godine uglavnom se duguje slabim cenama nafte i efikasnim merama sniženja troškova.

U istom periodu Svis je opslužio 7,78 miliona putnika, što je 0,6 odsto više nego u prvoj polovini 2014.

Broj letova opao je 0,9 odsto, na 70.870. Stopa popunjenosti kapaciteta iznosila je 81,3 odsto, uz pad od 0,4 procentna poena.

Što se tiče teretnog saobraćaja, iznos transportovanog tereta u tonama po kilogramu smanjen je 1,7 odsto.

U pogledu perspektiva, Svis navodi da će jak franak nastaviti da negativno utiče na prihode i operativni profit. U takvom kontekstu, uz očekivanje da cene nafte ostanu niske, kompanija predvidja pozitivni rezultat (profit) u 2015, nešto bolji od onog u 2014. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: