MMF: Bez dogovora sa Evropom nema pomoći

MMF neće postići dogovor sa Grčkom o novom paketu pomoći sve dok zvanična Atina ne postigne dogovor sa evropskim vladama koji će osigurati vraćanje duga.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

18:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

"MMF jedino može podržati program koji je sveobuhvatan", izjavio je jedan neimanovani zvaničnik MMF-a, kako navodi Rojters, u telefonskom brifingu za novinare, i dodao da će morati da prođe izvesno vreme kako bi Grčka i njeni evropski kreditori postavili neophodne temelje za novi program.

Istovremeno, britanski list Fajnenšel tajms (FT) je javio, pozivajući se na poverljivi zapisnik sa zasedanja Odbora direktora MMF-a u koji je imao uvid, da su službenici te međunarodne institucije, na dvočasovnoj sednici, zaključili da Fond može da učestvuje u pregovorima o trećoj rundi pomoći Grčkoj, ali da se zvanična Atina ne može kvalifikovati za novu pomoć MMF-a zbog previsokog nivoa duga i loših rezultata u sprovođenju reformi, prenosi britanska agencija Rojters.

"Fond će tek tokom "druge faze" doneti odluku o učešću, odnosno nakon što Grčka pristane na sveobuhvatni paket reformi, a naročito, nakon što kreditori iz evrozone pristanu na otpis duga", piše FT, i dodaje da članovi MMF-a nisu jedinstveni u pogledu tog pitanja.

Odlaganje učešća MMF-a u novom paketu pomoći bi, kako ocenjuje britanski dnevnik, moglo imati velike posledice, naročito u Nemačkoj, gde zvaničnici već dugo tvrde da će biti gotovo nemoguće dobiti "zeleno svetlo" Bundestaga za 86 milijardi evra vredan paket pomoći Grčkoj bez učešća MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: