Grci je nisu poljuljali, veruju evrozoni

Indeks poverenja u ekonomiju evrozone je na najvišem nivo u poslednje četiri godine, dostižući u julu 104 poena u odnosu na očekivanih 103,2 do 103,5 bodova.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

18:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

Evropska centralna banka (ECB) je takođe saopštila da se privredni oporavak ubrzava, uz podršku labave monetarne politike kojom se ova institucija bori protiv uporno niske inflacije.

Rast ukupnog poverenja u evropsku privredu je zabeležen uprkos padu poverenja potrošača sa junskih minus 5,6 na minus 7,1 poena u julu, navodi se u ekspertskoj analizi direktora sektora Makro strategije u Sakso Banci, Medsa Kefeda.

Iako su potrošači pokazali manje vere, postoje poboljšanja u sva četiri posmatrana poslovna segmenta, gde prednjače usluge, kod kojih je ostvaren rast za jedan poen sa 7,9 na 8,9.

Kada je reč o pojedinačnim zemljama, u Španiji je zabeležen najveći nivo poverenja u okviru "velike četvorke" od 108,7 poena (ranije 108,4 poena), dok je u Nemačk u dobitku za jedan poen više, pa je indeks iznosio 106.

U Italiji je indeks poverenja u ekonomiju praktično ostao nepromenjen na 106,4 poena, dok je u Francuskoj uvećan na 99,3 poena, ali ostaje daleko ispod ostale tri glavne zemlje u evrozoni, navodi stručnjak Sakso Banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: