OPEK ne strahuje od "povratka" Irana

Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Abdulah el-Badri izjavio je da naftni kartel ne planira smanjenje proizvodnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

17:17

Default images
Foto: Thinkstock.com

OPEK neće smanjiti proizvodnju uprkos padu cena nafte u proteklim mesecima i zabrinutosti u pogledu potencijalnog prezasićenja sa povratkom iranske nafte na tržišta.

"Sastali smo se u decembru prošle i u junu ove godine. Odlučili smo da proizvodnju zadržimo na 30 miliona barela dnevno, istom nivou kao i ranije. Nismo spremni da smanjimo našu proizvodnju", izjavio je Badri posle sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom za energetiku Aleksandrom Novakom, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su nedavno pale na najniži nivo za poslednjih nekoliko meseci usled zabrinutosti u pogledu prekomernih zaliha nafte.

U zajedničkom saopštenju OPEK-a i Rusije, objavljenom po završetku pregovora, navodi se da pojedini pokazatelji najavljuju "uravnoteženiju situaciju na naftnom tržištu i njegovu stabilizaciju u 2016. godini".

Analitičari smatraju da bi povratak iranske nafte na tržišta, nakon postizanja istorijskog nuklearnog sporazuma između Teherana i šest vodećih zapadnih sila, mogao da stvori dodatne tenzije unutar OPEK-a, koji je takođe svestan mogućnosti pogoršanja situacije, navodi francuska agencija.

"Zadovoljni smo što će Iranu uskoro biti ukinute sankcije. Više nemamo nijednu članicu unutar organizacije koja je pod sankcijama", izjavio je generalni sekretar OPEK-a novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: