Profit Lufthanze uzleteo zbog cene goriva

Nemački avio-prevoznik Lufthanza utrostručio je neto profit u drugom kvartalu, najvećim delom zahvaljujući nižim cenama goriva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:24

Default images
Foto: Beta/AP

Rezultati iz drugog kvartala su solidni, uprkos snažnom uticaju spoljnih faktora, izjavila je finansijska direktorka kompanije Simone Mene, prenela je agencija Frans pres.

Neto profit je u tri meseca zaključno sa junom porastao na 529 sa 173 miliona evra iz istog perioda lane, nadmašivši očekivanja analitičara koje je anketirala agencija FaktSet i koji su prognozirali zaradu od 279 miliona evra.

Niske cene goriva nadoknadile su negativne faktore poput slabljenja evra u odnosu na dolar. Prihodi su u datom periodu porasli devet odsto na 8,4 milijarde evra, uprkos padu prihoda po prevezenom putniku od gotovo šest odsto u svetlu snažne konkurencije koja obara cene karata.

U prvoj polovini godine, Lufthanza je, zbog štrajka pilota koji ju je koštao 100 miliona evra, imala neto profit od 954 miliona evra, nakon neto gubitka od 79 miliona evra iz istog perioda lane. Kompanija na nivou 2015. očekuje zaradu pre odbijanja kamata i poreza iznad 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: