"Napravili smo pukotine u neoliberalnoj Evropi"

Siriza je napravila prve pukotine u neoliberalnoj Evropi, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

12:04

Default images
Foto: Beta/AP

Prema njegovim rečima, napori Sirize uspeli su da probude EU.

"Napravili smo prve pukotine u Evropi neoliberalne hegemonije. Sada se mora dati odgovor na pitanje da li levičarske vlade mogu da opstanu u liberalnoj, konzervativnoj Evropi", rekao je Cipras.

Cipras je u svom govoru u odboru Sirize rekao da je Grčka bila primorana da prihvati plan spasa od bankrota koji joj je ponuđen.

“Dogovor s poveriocima nije bio naš izbor”, rekao je on.

Prema njegovim rečima Grčka je morala da se odluči između teškog kompromisa i bankrota.

“Ako neko misli da je vlada mogla da napravi bolji dogovor, trebalo bi to da objasni”, prenosi grčki list Kantrimeni Ciprasove reči.

Cipras se obratio članovima Sirize kako bi pokušao da smiri tenzije koje su nastale u redovima levičarske partije zbog kontraverznog dogovora sa "trojkom".

Cipras je u obraćanju centralnom komitetu predložio da se u septembru održi stranački kongres kako bi se definisali stavovi Sirize o štednji i paketu pomoći, ali i za nedelju predložio stranački referendum o tome da li je Grčka imala bolju opciju od pomoći evropskih kreditora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: