Fed uzmiče, kamate još miruju

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržala je ključnu kamatnu stopu na nepromenjneom nivou blizu nule, kao što se očekivalo.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

09:37

Default images
Foto: Thinkstock

Fed nije pružio naznake kada bi stopa mogla porasti.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) saopštio je da je američka privreda u proteklim mesecima napredovala skromnim tempom i da je tržište rada ojačalo, dok su poslovne investicije i izvoz još uvek slabi, prenosi agencija Frans pres.

FOMC je naveo da je inflacija niža od željene, iako je za to mahom zaslužan pad cena energenata iz proteklih godinu dana i jeftiniji uvoz, u svetlu snažnog dolara.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj svetskoj privredi je u junu pala na 5,3 odsto u odnosu na 10 odsto iz 2009, kada je bila na vrhuncu. Inflacija je istovremeno iznosila 1,8 odsto, dok ciljni nivo FOMC-a iznosi dva odsto.

Sledeći sastanak Fed-a zakazan je za 16/17. septembar i analitičari očekuju da će centralna banka tada podići kamatne stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: