Lagard Grcima: Dela, ne reči

Direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da je više zanimaju konkretni koraci koje Grčka preduzima, nego šta ljudi govore o reformama koje kreditori zahtevaju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

19:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Na kraju dana, bitno je ono što uradite. Dela, ne reči", izjavila je Lagard u vreme kada je zvanična Atina pod velikim pritiskom da sprovede mere štednje koje, u zamenu za finansijsku pomoć, zahtevaju njeni međunarodni kreditori, prenosi agencija Frans pres.

"Za formiranje mog stava ključne će biti konkretne stvari koje su grčke vlasti spremne da urade, a ne političke izjave koje se često podrazumevaju ", kazala je ona.

MMF je ovog meseca poručio da će učestvovati u trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj samo ako se toj zemlji dug restrukturira. Lagard je izrazila nadu da će evrozona pristati na otpis dela grčkog duga, nakon pozitivnih signala iz Brisela na temu restrukture duga.

"Potrebno je pronaći način za olakšanje dužničkog tereta Grčke, da bi se toj zemlji omogućilo da se vrati na održiv put", rekla je Lagard u intervjuu za Si-En-En, ukazujući na nekoliko načina za ublažavanje grčkog dužničkog tereta: produženje rokova otplate zajmova, sniženje kamatnih stopa na zajmove ili otpis dela ukupnog duga, takozvano "šišanje" duga koje vlade zemalja evrozone ne prihvataju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: