Berlin digao ton, upozorava Francuze

Francuska je dužna da obezbedi slobodan protok robe iz Evropske Unije (EU), upozorio je nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

15:18

Default images
Foto: Beta/AP

Šmit se oglasio povodom blokada u pograničnom pojasu koje su organizovali francuski poljoprivrednici u poslednjih nekoliko dana.

Berlin je još jednom podigao ton u vezi sa protestom francuskih poljoprivrednika, prenosi AFP.

Pošto je uputio protesnu notu francuskoj vladi zbog donetih mera za zaštitu francuskih mlekara, uključujući minimalnu cenu mleka od 34 centa po litru, Šmit je ovog puta upozorio Francusku da mora da osigura slobodan protok robe iz EU.

"Mi smo zajedničko tržište, i to se mora poštovati", izjavio je on za radio Dojčland.

Evropska komisija je takođe juče zatražila od Francuske slobodan protok robe koja je poslednjih dana zaustavljena na granici, posebno sa Nemačkom, posle akcije francuskih poljoprivrednika koji su blokirili sve važnije saobraćajnice nezadovoljni niskom cenom mleka i mesa.

Šmit je podvukao da Francuska izvozi više poljoprivrednih proizvoda nego što ih uvozi. "Nije mi poznato da francuski izvoznici sprečavaju izvoz, pa prema tome ne bi trebalo da sprečavaju ni uvoz", dodao je nemački ministar.

On je takođe kritikovao mere francuske vlade "kupujte domaće". "To su stvari koje nisu u skladu sa zajedničkim tržištem, niti su u duhu zajedničkog tržišta. Francuski poljoprivrednici pre svega treba da se preispituju zašto nisu konkuretni u pojednim sektorima", istako je Šmit.

Inače, posle uvedenog ruskog embarga pre godinu dana na uvoz hrane iz EU, evropsko tržište je preplavljeno poljoprivrednim proizvodima, zbog čega su cene mleka, mlečnih proizvoda i mesa pale.

Francuski stočari i mlekari već nedeljama štrajkuju zbog niskih otkupnih cena koje ne mogu da im pokriju troškove prozvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: