Izračunajte koliko "zabušavate" na poslu

Svaki put kad se prebacujemo sa teme na temu gubimo 23 minuta efektivnog rada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

14:09

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Probajte u svojoj glavi otprilike da izbrojite koliko puta vas tokom radnog vremena neko omete u radu, a onda taj broj pomnožite sa 23 i dobićete broj minuta koje ste izgubili u samo jednom danu.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je kako svaki put kad prekinemo nešto na poslu i prebacimo se na neku drugu temu, razgovor ili možda društvene mreže, potrebno nam je 23 minuta i 15 sekundi kako bi se vratili na prethodni zadatak, razmišljanje i razvijanje zadatka. Barem tako tvrdi Gloria Mark, koja istražuje digitalnu distrakciju na Univerzitetu Kalifornija u Irvineu.

Multiple studije su i ranije potvrdile slične rezulate, da ometanje na poslu odlaže vaš mentalni progres oko pola sata i to samo ako se u međuvremenu ne pojavi nova distrakcija.

Svaka 3 minuta se prebacujemo s jedne na drugu stvar

Drugim rečima, one dve minute koje ste mislili da ste potrošili na Fejsbuku zapravo postanu 25 minuta, kad saberete s onim vremenom koje vam je potrebno da se vratite tamo gde ste stali.

"Naše istraživanje pokazalo nam je kako ometanje pažnje može dovesti do većeg nivoa stresa, lošeg raspoloženja i manje produktivnosti", komentarisala je Mark za Njujork tajms.

Naučnici su prilikom ovog istraživanja merili nivo distrakcije tako da su otišli ​​u razne tehnološke i finansijske kompanije gde su proveli 3 dana i tačno u sekundu merili kako su zaposleni bili aktivni, a koliko često su prekidali svoj rad. To je pokazalo da se s jedne aktivnosti prebaciju na drugu u proseku svake tri minute i pet sekundi. Takođe, otkrili su da su za pola distrakcija krivi sami radnici tako što su proveravali Fejsbuk i slično.

Takvim radom žrtvujemo naše najbolje misli

"Mi zapravo igramo tenis s našom kognitivnom energijom, prebacivanjem pažnje s jedne na drugu stvar, ali naš mozak nije kao teniska loptica i potrebno mu je neko vreme da se s jedne stvari prebaci na drugu", objasnila je Gloria. Dodala je kako nije problem samo u gubitku vremena već i u tome što zbog distrakcija žrtvujemo neke od naših najboljih misli.

"Mislim da kad ljudi prebacuju kontekst svakih 10 minuta nikako ne mogu razmišljati duboko. Ne postoji način da postignu takav duboki tok misli ", rekla je.

Zanimljivo je da su u Intelu davno predvideli taj problem stoga su osmislili nedeljne 'sate za razmišljanje', a to je vreme kad zaposleni ne odgovaraju na e-mailove niti odgovaraju na pozive. Program zasad postiže dosta dobre rezultate jer programeri i ostali eksperti u Intelu imaju vremena za kreativno razmišljanje i smišljanje inovacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: