Ruska banka beži od deviza zbog rublje

Ruska centralna banka objavila je da zbog novog pada rublje poslednjih dana privremeno obustavlja kupovinu deviza za popunjavanje deviznih rezervi.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 29.07.2015.

11:28

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ove operacije suspendovane su zbog "porasta nesigurnosti na deviznom tržištu", navela je Banka Rusije u saopštenju.

Kupovina deviza je pokrenuta početkom juna, što je naišlo na kritiku analitičara koji su ocenili da je to znak da centralna banka želi slabu domaću valutu.

Ruska rublja je tada neočekivano ojačala posle velikog pada vrednosti krajem 2014. godine, a zvaničnici su strahovali da bi to moglo da smanji konkurentnost ruske industrije.

Od tada su se okolnosti opet promenile jer je rublja, pod uticajem novog pada cene nafte, zabeležila veliki pad i juče se spustila na najniži nivo od početka marta. Rublja se danas blago oporavila pa je jedan evro koštao 65,86 rubalja, dok je sinoć bio 66,38 rubalja, a dolar je sa 60,02 rublje sinoć danas na 59,69 rubalja.

Zbog pada rublje strahuje se da će ponovo da se ubrza inflacija koja je poslednjih meseci imala tendenciju pada posle vrhunca od skoro 17 odsto, što bi bio novi težak udarac za kupovnu moć Rusa.

Monetarna kriza u decembru izazvana padom cena nafte i sankcijama vezanim za ukrajinsku krizu, uticala je na duboku recesiju, uglavnom zbog pada kupovne moći i potrošnje. Ruska vlada procenjuje da će pad BDP-a biti 4,4 odsto u drugom tromesečju u odnosu na isti period pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: