Poljaci pokazali Rusima da mogu bez njih

Uprkos sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ruskom embargu na poljoprivredne proizvode iz EU, Poljska je uspela da 2014. poveća izvoz hrane za pet odsto.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 29.07.2015.

09:54

Default images
Foto: Thinkstock

Poljski izvoz hrane sada dostiže 21,5 milijardi evra, javlja poljska televizija TVP.info.

Za 10 odsto više voća i povrća Poljska izvozi u druge zemlje EU, a do sada je na ta tržišta odlazilo 63 odsto izvoza proizvodnje poljskih voćara i povrtara, najviše na tržište susedne Nemačke.

Poljska osvaja i tržište Belorusije, gde je plasirala za 30 odsto više voća i povrća nego prethodne godine i sada je udeo beloruskog tržišta u izvozu devet odsto.

"Ukoliko se održi ta dinamika, postoje šanse da izvezemo poljoprivredne proizvode ove godine za 23 milijarde evra. Prelazak granice od 25 milijardi je takođe moguć", kazao je nedavno poljski ministar poljoprivrede Marek Savicki.

U trgovinskoj razmeni Poljske sa svetom izvoz hrane učestvuje sa 13 odsto i na trećem je mestu po veličlini, iza proizvoda elektro i mašinske industrije, i hemijske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: