Sudbinu Kipra menja sir, evo kako?

Evropska unija pokrenula je proceduru za priznavanje halumija ili helima na turskom kao zaštićene vrste sira sa obe strane podeljenog grčko-turskog ostrva Kipra

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 28.07.2015.

17:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

EU je to okarakterisala kao simboličan korak ka ujedinjenju ostrva.

Slani rastegljiv sir od mešavine kozjeg i ovčjeg mleka, koji se jede pečen, možda je najveći poklon Kipra svetskoj gastronomiji. EU je napravila veliki korak ka punoj zaštiti njegovog naziva time što je počela proceduru na zvaničan zahtev Kipra za dobijanje tog statusa, što bi značilo da samo sir napravljen na Kipru može da se zove halumi.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da nastojanje ujedinjenja oko sira pokazuje posvećenost obe strane da "sarađuju na projektima koji ujedinjuju celo ostrvo". Preokret se dogodio dve nedelje posle Junkerove posete ostrvu gde se sastao sa predstavnicima obe zajednice, i Grka i Turaka.

"Sir halumi/helim simbol je zajedničkog nasleđa ostrva Kipra", rekao je Junker. Kada procedura bude završena, kiparski Turci, proizvođači sira će moći da izvoze svoj proizvod u EU preko južnih kiparskih luka. Cela procedura bi mogla da traje još preko pet meseci, a kako navodi agencija Frans pres vrlo je malo verovatno da će ostrvo tada biti blizu ujedinjenja.

Mirovni pregovori nastavili su se u maju posle osmomesečne pauze izazvane sporom između kiparske vlade i Turske oko gasa i naftnih istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: