Oland: Nismo rešili sudbinu "mistrala"

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će u narednih nekoliko sedmica odlučiti da li će da raskine sporni ugovor o isporuci "mistrala" Rusiji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

11:47

Default images
Foto: Beta/AP

Sudbina dva desantna broda opterećuje odnose Francuske i Rusije više od godinu dana, posle odluke Pariza da zamrzne ugovor vredan 1,2 milijarde evra, u okviru sankcija koje je zapad nametnuo Rusji, zbog aneksije Krima i navodne podrške separatistima u Ukrajini, prenosi AFP.

Prvi brod trebalo je da bude isporučen 2014. godine, a drugi tokom ove.

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je važnost ugovora iz 2011. godine, navodeći da je Rusija naručila brodove, uglavnom da bi pomogla francuskom brodogradilištu.

On je razjasnio da Moskva i dalje želi svoj novac nazad.

Prema ruskim novinama Komersant, Francuska je ponudila da raskine ugovor o mistralima i da vrati 785 miliona evra Rusiji, uz uslov da Francuska brodove može da preproda trećoj zemlji.

Komersant je izvestio da Francuska predlaže da vrati samo gotovinu koja je do sada uplaćena, a Rusi tvrde da imaju pravo i na nadoknadu drugih troškova, kao što je obuka posade i izgradnja lučke infrastrukture u Vladivostoku, gde je bilo planirano a bude baza prvog broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: