Farmeri objavili rat, vraćaju strano s granice

Francuski farmeri, nezadovoljni niskim cenama, zaustavili su i vratili nekoliko stotina hladnjača na granici s Nemačkom, sprečivši ulaz mesa i mlečnih proizvoda

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

10:07

Default images
Foto: Beta, AP

Novinar agencije AP video je u ponedeljak na granici farmere kako zaustavljaju kamione hladnjače da bi proverili šta prevoze, a jedan od organizatora te akcije je rekao da je od jutros vraćeno 300 kamiona dok je prolazak drugim vozilima bio potpuno neometan.

Stočari su gnevni što, kako navode, Francuska favorizuje stranu konkurenciju a njima obara cene.

Na zapadu Francuske stočari su traktorima blokirali puteve koji povezuju Bretanju i Pariz i tako zaustavili saobraćaj u okolini grada Lavala, gde je kompanija Laktalis, jedan od najvećih proizvođača mleka.

U blizini Tuluza demonstranti su oduzeli 300 kilograma mesa, kako bi ga distribuirali humanitranim organizacijama.
Foto: Beta, AP
Francuska policija je nastojala da ne interveniše u tom mirnom protestu, a francuski predsednik Fransoa Olanda rekao je da podržava farmere i zatražio je sastanak na visokom nivou evropskih zvaničnika zaduženih za poljoprivredu.

Farmeri su takođe blokirali i granicu sa Španijom i Nemačkom u nedelju, kao deo protesta zbog niskih cena, uzrokovanih uvozom jeftinijih proizvoda zbog čega se oko 10 odsto stočnih farmi nalazi na ivici bankrota.

Protesti francuskih stočara zbog niske cene mesa počeli su pre nekoliko dana, kada su blokirali puteve na nekoliko mesta u Francuskoj.
Foto: Beta, AP
Francuska vlada odredila je 600 miliona pomoći stočarima, koji su ozbiljno oštećeni zbog smanjenja cena mesa, a distributerima je uputila apel da postepeno povećaju cenu mesa.

Nemačka je prošle godine izvezla u Francusku hrane i poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 5,6 milijardi evra, dok je takvih proizvoda uvezla iz Francuske u vrednosti od šest milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: