Jak franak posejao težak pesimizam

Finansijski direktori švajcarskih preduzeća i dalje su pesimisti, pa 41 odsto njih ocenjuje ekonomske perspektive Švajcarske u narednih 12 meseci kao loše.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.07.2015.

08:51

Default images
Foto: Thinkstock

Istovremeno, četvrtina njih smatra da će se zemlja sočiti s usporavanjem privrede u naredne dve godine, pokazuje anketa konsulstantske kuće Dilojt (Deloitte).

Anketa obavljena u drugom kvartalu ove godine, dala je ipak nešto bolji rezultat u odnosu na prethodno istraživanje za prvi kvartal 2015, kada je 60 odsto ispitanika izjavilo da očekuje slabljenje privredne aktivnosti u narednih godinu dana, a njih 30 odsto za sledeće dve godine, prenosi švajcarski list 24 sata. Glavni Dilojtov ekonomista, Majkl Gremp, smatra da će ova godina biti teška za švajcarsku ekonomiju, ali da će najverovatnije oštrija recesija biti izbegnuta.

Perspektive preduzeća ostaju i dalje negativne, pa većina anketiranih direktora (53 odsto) očekuje pad prihoda u ovoj godini, dok smanjenje operativnih marži predviđa njih 73 odsto.

Kako se navodi, švajcarska preduzeća još trpe posledice napuštanja fiksnog kursa franka prema evru i posledični skok domaće valute, pa većina finansijskih direktora (75 odsto) ocenjuje nesigurnost ekonomskog i finansijskog okruženja vrlo visokom, što je tek nešto bolji rezultat u odnosu na prvo tromesečje (80 odsto).

Posledično, preduzeća će ubuduće svoj novac trošiti mnogo opreznije, predviđajući smanjenje investicija i troškova rada. Čak 82 odsto anketiranih finansijskih direktora planira smanjenje zaposlenosti u narednom periodu.

"U kontekstu snažnog franka, mere zaštite konkurentnosti su očekivane", ističe Gremp. Prema njegovim rečima, to se može realizovati kroz smanjenje zaposlenosti, preseljenje aktivnosti, ili kroz inovativne projekte.

Prema Dilojtu, 56 odsto finansijskih direktora predviđa povećanje troškova za inovacije u naredne tri godine.

"Ovo je ohrabrujući podatak, ali bi švajcarske kompanije morale da prepoznaju značaj investicija, pre svega, u nove tehnologije, da bi sačuvale visok nivo konkurentnosti, kako sopstvene, tako i ukupne švajcarske ekonomije", zaključuje Gremp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: