Kipar napreduje, ali prete zajmovi

Kipar ostvaruje napredak na planu sprovođenja reformi dogovorenih u zamenu za dobijanje međunarodnog paketa pomoći.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

17:58

Default images
Foto: Freeimages.com

Međutim, nenaplativi zajmovi mogli bi ugroziti oporavak koji je u začetku, saopštili su međunarodni kreditori.

"Posvećenost kiparskih vlasti programu daje rezultate u nekoliko oblasti, pri čemu je ekonomski oporavak registrovan već početkom 2015. godine. Postoji dokaz da je spor tempo restrukturiranja duga ubrzao", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom po okončanju revizije programa.

Kreditori su, međutim, upozorili da je pred zvaničnom Nikozijom još prepreka, prenosi agencija Frans pres.

"Očigledno da rešavanje problema prekomernog nivoa nenaplativih zajmova u bankarskom sistemu ostaje prioritet", navodi se u saopštenju "trojke", i dodaje da nenaplativi zajmovi čine oko 50 odsto ukupnog kreditnog portfolija na Kipru.

"To je neophodan uslov za održivu stabilizaciju bankarskog sistema i zahtevaće dodatne korake, jer je od prioritetnog značaja", dodaje se u saopštenju.

U zamenu za dobijanje deset milijardi evra vrednog paketa pomoći od kreditora u martu 2013. godine, Kipar je, kako podseća Frans pres, sproveo oštre mere štednje, poput rezanja plata u privatnom i javnom sektoru, kao i podizanja poreza na nekretnine.

Zvanična Nikozija je, takođe, pristala na gašenje druge najveće banke na ostrvu, Laiki banke, kao i na rezanje depozita štedišama u Banci Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: