108% zarade za godinu - nestvarno

Farmaceutske firme u svetu akcionarima obezbeđuju najveće prihode, prema globalnoj rang listi Boston konsalting grupe (BCG) za 2015. godinu,

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.07.2015.

14:48

Default images
Foto: Thinkstock

Prvo mesto je i ovaj put, treću godinu uzastopce, pripalo američkoj kompaniji Farmasajklis (Pharmacyclics), sa prinosom od 108 odsto.

Rang lista BSG-a napravljena je na osnovu ukupnog prosečnog povraćaja po akciji (TSR), koji uključuje rast vrednosti deonica i dividendu.

Da bi ušle na rang listu za ovu godinu, 1.982 kompanije koje su bile u konkurenciji morale su da obezbede akcionarima izuzetne prihode, odnosno TSR od 14,6 odsto, dok je za 25 odsto najboljih taj pokazatelj morao da bude najmanje 23,3 odsto, a prag za "top ten" (najboljih 10) 69,2 odsto. Godinu dana ranije prag za top ten bio je za trećinu viši.

Biofarmaceutske kompanije dominiraju na ovogodišnjoj globalnoj rang listi, zauzevši četiri od prvih deset mesta.

Pored Farmasajklisa na prvom, tu su još i irski Džez farmasjutikals (Jazz Pharmaceuticals) na petom mestu, američki Regeneron farmasjutikals na sedmom i izraelski Taro farmasjutikal indastriz na osmom mestu.

Ove godine među 10 kompanija sa najvećim prinosom po akciji, nema nijedne ruske firme, piše ruski list Vjedomosti, uz podsećanje da ih je prošle godine bilo šest.

Sberbanka je bila među najboljima u bankarskom sektoru, Severstalj u metalurškom, Novatek na četvrtom mestu među naftnogasnim kompanijama.

Pored osnovnog, BCG sastavlja i rejtinge za 27 različitih industrijskih sektora za preduzeća sa najvećom tržišnom kapitalizacijom (iznad 50 milijardi dolara), navedeno je na sajtu BCG.

Top 10 u naftnom sektoru ove godine su zauzele kompanije iz Severne Amerike, devet iz SAD i jedna iz Kanade. Lider je američki Čenier enerdži (Chenier Energy), sa TSR 96,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: