Procurilo Varufakisovo priznanje o planu B

Bivši ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da ga je premijer Aleksis Cipras u decembru prošle godine ovlastio da kreira paralelni platni sistem.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

11:34

Default images
Foto: Beta, AP

Taj paralelni platni sistem bi mogao da radi koristeći brojeva poreskih prijava i mogao bi da funkcioniše kao paralelni bankarski sistem, obelodanio je Varufakis u telefonskom razgovoru sa grupom investitora iz Londona.

Transkripti su procureli i objavljeni su u grčkom Katimeriniju, a razgovor je vođen 16. jula, nedelju dana pošto je odstupio sa mesta ministra finansija. Varufakis je u tom razgovoru naveo da je mesec dana pre opštih izbora koji su Sirizu doveli na vlast, dobio zeleno svetlo od Ciprasa da isplanira platni system koji bi mogao da funkcioniše u evrima, ali koji bi mogao da se preko noći prebaci na drahmu, ako to bude potrebno.

“Premijer mi je, pre izbora u januaru, dao zeleno svetlo da smislim plan B. I ja sam oformio vrlo sposoban mali tim, koji je morao biti mali jer smo delovali pod velom tajne iz očiglednih razloga”, objasnio je Varufakis za britanski Telegraf.

Za sprovođenje plana je bilo potrebno oko 1.000 ljudi, ali Varufakis nikada nije dobio finalno odobrenje od Ciprasa da nastavi, kazao je.

Plan bi podrazumevao hakerski upad u bazu centrale javnih prihoda, koja je iako formalno pod okriljem grčkog ministarstva finansija, zapravo bila pod ingerencijama “trojke” i praktično krađu brojeva poreskih obveznika, objasnio je Varufakis.

To bi omogućilo stvaranje paralelnog sistema koji bi mogao funkcionisati ukoliko bi banke bile primorane na zatvaranje i koji bi omogućavao isplate između države i trećih lica i koji bi u krajnjem mogao voditi u stvaranje paralelnog bankarskog Sistema, naveo je bivši grčki ministar finansija.

S obzirom na to da je uprava grčkih javnih prihoda pod nadzorom grčkih kreditora i zbog toga joj je teško pristupiti, Varufakis kaže da je svom drugu iz detinjstva, koji je stručnjak za informacione tehnologije na Kolumbija Univerzitetu, dodelio zadatak da taj sistem hakuje.

Nedelju dana nakon što je preuzeo ministarstvo, Varufakis mu je rekao da kontroliše hardver, ali ne i softver, koji je u rukama “trojke”.

Varufakis je kazao da plan nije bio osmišljen kao plan za uvođenje paralelne valute i istakao da je bio prediđen za evro, ali da bi u slučaju potrebe mogao da se prebaci I na novu drahmu.

"Uvek sam govorio Ciprasu da to neće biti jedrenje na vodi ali da je to cena koju morate da platite za slobodu", rekao je Varufakis za Telegraf.

"Ali kada je došlo vreme shvatio je da je previše teško. Ne znam kada je doneo tu odluku, ali sam to eksplicitno shvatio u noći referenduma, i zato sam ponudio ostavku.", rekao je on.

"Mislim da nas je grčki narod ovlastio da energično i odlučno nastavimo pregovare do tačke da ako ne možemo da postignemo održiv sporazum, onda treba razmotriti izlazak", rekao je Varufakis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: