Ruski izvoz oružja odoleva sankcijama

Obim prodaje ruskog oružja van zemlje ostaće u narednim godinama na nivou od 13 milijardi dolara

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.07.2015.

16:07

Default images
Foto: Thinkstock.com

Portfolio narudžbina te korporacije, koja obuhvata više preduzeća, takođe se ne menja i iznosi oko 40 milijardi dolara, kaže načelnik odeljenja za komunikacije i informacije državne korporacije Rosteh, Vasilij Brovko.

Na osnovu godišnjeg izveštaja Rosteha, zapadne sankcije nisu uticale na obim izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO).

Ukupno u 2014. godini preduzeća u sastavu korporacije su, uprkos sankcijama, ne samo očuvala obim izvoza na nivou 2013. godine, nego su ih, prema određenim pokazateljima, i premašili, navodi se u izveštaju.

U njemu se precizira da je udeo NVO, koje su proizvela preduzeća u okviru Rosteha, a isporučeni su preko specijalizovane državne firme za izvoz tih proizvoda Rosoboroneksport, bio lani 48,7 odsto ukupnog obima izvoza tog državnog posrednika, u odnosu na 43,1 odsto godinu dana ranije.

Kao posledica obustave plaćanja zapadnih banaka, obim sredstava koja su prošle godine stigla na ime plaćanja tih isporuka, smanjen je u poređenju sa 2013. godinom za 18 odsto, na 6,9 milijardi dolara, navedeno je u dokumentu.

Rosoboronoeksport, koji se nalazi u sastavu korporacije Rosteh, isporučio je NVO u vrednosti 13,2 milijarde dolara, što je 22 miliona dolara više od planiranih pokazatelja.

Obim sredstava primljenih 2014. godine za izvozne transakcije koje je realizovao Rosoboronoeksport bio je iznad 11,2 milijarde dolara naspram 12,8 milijardi dolara u 2013, precizira se u izveštaju.

Preduzeća u okviru Rosteha isporučila su naoružanja i vojne opreme, kako preko Rosoboronoeksporta, tako i samostalno, u vrednosti oko 7,1 milijarde dolara, što je šest odsto više nego 2013. kada je to bilo 6,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: