Cena saveza s Nemcima - Finci režu plate

Finska, jedna od najžešćih saveznica Nemačke u zagovaranju mera štednje u EU uskoro će osetiti deo boli koje takva politika podrazumeva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

19:27

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Premijer Juha Sipila ovog meseca kreće u novi okršaj sa sindikatima oko cena rada uz tvrdnje da će izostanak "korekcije" sprečiti privredni i ekonomski oporavak.

"Smanjena cene rada je prvi veliki izazov Finskoj na putu prema ekonomskom oživljenju", kaže Ansi Rantala, glavni ekonomista finske banke Aktia.

"Zemlja ne može priuštiti neuspeh u tome".

Sipila želi da se cena rada u Finskoj umanji za 5 odsto do 2019. godine, predlog kojeg su snažni sindikati glatko odbili u maju, samo mesec dana nakon što je taj milioner pobedio na izborima uz zavet da će spasiti ekonomiju.

Očekuje se da će vlada novi, detaljni plan budžetskih ušteda u iznosu od 1.5 milijarde evra predstaviti do kraja meseca. Sindikati imaju tri nedelje za odgovor.

Rantala tvrdi da je najbrži put nižim cenama rada u produžetku radnih sati bez pratećih povišica, što predstavlja efikasni rez koji ne izgleda loše na papiru.

"Produžetak radnih sati bi bila zaista snažna mera," dodaje Pasi Kuopamaki, glavni ekonomista Danske Banke u Helsinkiju.

"To bi bio korak u pravom smeru".

Blumberg navodi sa su nepopularne mere neophodne kako bi se oživela konkurentnost u naciji koja se još nije oporavila od pada Nokije i nedostatka potražnje za papirom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: