Upozorenje: Evropa će umreti od štednje

Evropi su potrebna nova ekonomska pravila ako ne želi da umre od štednje, rečeno je na Desetom Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trento.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.07.2015.

19:42

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Tamo su govorili svetski čuveni ekonomisti Džozef Stiglic, Toma Piketi i Pol Krugman.

"O nejednakostima koje je prouzrokovao kapitalizam, trojica, po mnogim kriterijumima, najpopularnijih svetskih ekonomista zastupali su, sasvim očekivano, potpuno različita mišljenja. Ali, dok su analizirali ekonomsku budućnost Evrope, bili su manje-više na istoj talasnoj dužini", prenosi nedeljnik NIN.

Govoreći o merama štednje, Piketi je istakao da su Evropi potrebna nova ekonomska pravila ako ne želi da umre od štednje.

"Italijanski premijer tvrdi da će mere štednje prestati u septembru, a ja ga pitam, zašto ne sada? I premijer Francuske tvrdi da je protiv mera štednje. Trebalo bi da pređu sa reči na dela", rekao je Piketi a prenosi NIN.

Komentarišući nejednakosti, Krugman je podsetio da su poslednjih godina porasle zarade samo kineskoj srednjoj klasi i jednom procentu svetskog stanovništva - superbogatima.

Primera radi, Stiglic je ukazao da su, pored ekonomske, u SAD najveće nejednakosti u sistemu zdravstvene zaštite. "Američki san je laž", kazao je Stiglic.

Da zlo bude veće, dodaje on, minimalne zarade u SAD, ukoliko se uzme u obzir i inflacija, sada su niže nego pre 60 godina.

"A možete li da zamislite osobu koja 60 godina nije dobila povišicu", zapitao je ovaj nobelovac.

Inače, Džozef Stiglic je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, Toma Piketi, autor već kultne knjige „"Kapital u 21. veku", dok je Pol Krugman dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: