Iran se vraća u igru - kreće sunovrat nafte?

Cene nafte su nastavile pad nakon što su Iran i šest svetskih sila postigli istorijski sporazum.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2015.

10:27

Default images
Foto: Thinkstock

Na osnovu tog sporazuma, Teheranu će biti ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 75 centi na 51,45 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 60 centi na 57,25 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da će vraćanje iranske nafte na tržišta povećati ionako obilne globalne zalihe nafte i dodatno sniziti cene.

Dolar je u trgovanju u Aziji ojačao u odnosu na jen i evro nakon što je Grčka sa svojim međunarodnim kreditorima postigla sporazum o trećem paketu pomoći u zamenu za bolne reforme.

Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute, što umanjuje tražnju tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: