Evropske berze i EUR "slave" Ciprasov plan

Evropska tržišta kapitala beleže skok, dok investitori pozdravljaju vest da je grčki premijer Aleksis Cipras podneo novu listu reformi kreditorima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 10.07.2015.

09:33

Default images
Foto: Thinkstock

Takođe, i evro beleži skok od oko pola procentna poena u odnosu na američki dolar.

Francuski indeks CAC skočio je za 2,4 odsto, nemački DAX za 1,6, a londonski FTSE 100 je dobio jedan procenat vrednosti.

Analitičari su još po malo oprezni i znenađeni preokretom koji je Cipras napravio – od grčkog “NE” na referendumu do nove liste predloga kojom je Grčka pristala na velike ustupke kreditorima.

Oni izražavaju rezervu i navode da to nije gotova stvar, jer se tek očekuje da Ciprasov plan potvrdi grčki parlament. “Kada parlament odobri, onda će to biti gotova stvar”, navodi jedan od analitičara.

I cene nafte su skočile na vest o novom grčkom planu štednje, ali i zahvaljujući oporavku kineskog tržišta kapitala.

Grčka vlada predala je Evrogrupi novi paket mera, kojim je izašla u susret zahtevima međunarodnih kreditora da poveća poreze i smanji državni trošak za penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: