Miler s Nemcima "probija" Severni tok

Direktor Gasproma Aleksej Miler i vicekancelar nemačke Zigmar Gabrijel razgovarali su o isporukama ruskog gasa u Evropu i realizaciji projekta Severni tok 2.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

16:40

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Konstatovana je uspešna izgradnja, visoka efikasnost eksploatacije i ekološka bezbednost gasovoda Severni tok 1. Istaknut je značaj stvaranja novih direktnih puteva isporuke ruskog gasa u Evropu imajući u vidu pad sopstvene proizvodnje u evropskim zemljama, navedeno je saopštenju nakon susreta u Berlinu, preneo je Tas.

Miler je tom prilikom sa predsednikom upravnog odbora kompanije BASF Kurtom Bokom razgovarao o učešću te nemačke kompanije u projektu Severni tok 2, saopštio je Gasprom.

Projekat Severni tok realizuje zajedničko preduzeće Nord strim, čiji su akcionari Gasprom (51 odsto), Vinteršel (ćerka firma BASF-a) i E.ON Rurgas (po 15,5 odsto), Gasjuni i GDF Suec (po devet odsto). Prva linija gasovoda Severni tok, kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, puštena je u rad 8. novembra 2011. godine. U aprilu 2012. godine završeno je postavljanje cevi druge linije gasovoda istog kapaciteta.

Gasprom je u junu s nemačkim E.ON-om, britansko holandskim Šelom i austrijskim OMV-om potpisao memorandum o namerama koji predviđa saradnju u projektu izgradnje infrastrukture za direktan transport ruskog gasa evropskim potrošačima.

Strane planiraju da izgrade dve linije gasovoda od obale Rusije preko akvatorije Baltičkog mora do obale Nemačke.

Tokom susreta sagovornici su razmotrili perspektive proširenja bilatelarne saradnje, navodi se u saopštenju. Kapacitet novog gasovoda nazvanog Severni tok 2 biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, podseća Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: