"Iskoristili su nas za eksperiment"

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova zemlja pretvorena u eksperiment i “laboratoriju štednje”.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

10:40

Default images
Foto: Tanjug, AP

On je u obraćanju Evropskom parlamentu kazao da grčka kriza nije samo problem te zemlje već je evropski problem i da zahteva evropsko rešenje.

Cipras je izrazio uverenje da će do kraja nedelje, kada ističe rok koji su mu postavili lideri iz evrozone, ispuniti zahteve kreditora i postići konačni sporazum. "Uveren sam da ćemo u naredna dva do tri dana biti u stanju da ispoštujemo obaveze koje su najboljem interesu Grčke i evrozone", kazao je Cipras.

"Preuzimam punu odgovornost za ono što se dogodilo u proteklih pet meseci i uveravam vas da su Grci u proteklih pet godina uložili ogroman napor. Želimo sporazum koji će podrazumevati kredibilne reforme, uz najmanje moguće recesivne mere, i uz agendu rasta. Naš predlog predviđa restrukturiranje duga, što ne smemo smatrati tabu temom", rekao je on, a prenosi grčka novinska agencija AN.

"Želim da budem jasan, predlozi za restrukturiranje duga neće opteretiti evropske građane. Novac od kreditora nikada nije stizao do grčkih gradjana, već je odlazio na spasavanje evropskih banaka", dodao je Cipras.

Cipras je naveo da je Grčkoj potreban sporazum koji pokazuje da “postoji svetlo na kraju tunela”, koji donosi kredibilne i neohodne reforme.

Kako je naveo, u prethodnih pet godina, reforme su uglavnom bile teret na leđima grčkog naroda.

“Moramo imati osnove na kojima možemo uspeti i one moraju biti samoodržive”, naveo je Cipras.

Kako je dodao, referendumska odluka grčkog naroda dala je mandate njegovoj vladi da udvostruči napore u pronalaženju socijalno pravednog I ekonomski održivog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: