Gasprom očajan, obustavlja Južni koridor

Gasprom je u očajničkom pokušaju da nađe zajednički jezik s Turskom privremeno obustavio investiranje projekta "Južni koridor".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2015.

10:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kroz "Južni tok" planirana je isporuka gasa do budućeg gasovoda “Turski tok".

Zbog toga će njegova snaga biti prepolovljena, a količina gasa koji će biti transportovan najviše će iznositi 32 milijarde kubnih metara godišnje, piše Kommersant pozivajući se na izvor s gasnog tržišta.

Gasovod "Južni koridor" gradi se od 2012. godine kako bi gas bio isporučivan do novog gasovoda u Crnom moru.

Kako je rekao izvor, ruski gasni holding je od 1. juna obustavio radove na izgradnji istočne deonice, koja je najduža i ujedno i najskuplja.

“Na linearnoj deonica zapadnog kraka potrebno je samo uvećati snagu kompresorskih stanica, dok je izgradnja istočnog dela zapravo na samom početku", objasnio je izvor.

Kako navodi ovo izdanje, pre tri meseca izvori iz Gasproma su tvrdili da kompanija i dalje ima nameru da izgrade Južni koridor u celosti, usprkos neizvesnosti o tome kako će gas stizati do Evrope. U Gaspromu nisu hteli da daju komentar.

“Južni koridor" prvobitno je bio namenjen za isporuku gasa do gasovoda “Južni tok" koji je trebao da prođe po dnu Crnog mora iz Rusije u Bugarsku. Posle obustavljanja ovog projekta “Južni koridor" je preusmeren na “Turski tok".

Mediji su 3. juna objavili da “Turski tok” može biti privremeno obustavljen na neodređeno vreme zbog namere Turske da podigne optužnicu protiv Gasproma pred međunarodnim sudom zbog odsustva sporazuma o gasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: