Oland: Šta želimo? Grke u zoni evra

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da odluke koje su neophodne za ostanak Grčke u evrozoni, treba doneti "tokom nedelje".

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 07.07.2015.

19:07

Default images
Foto: Beta/AP

On je ukazao na mogućnost davanja neodložne pomoći toj zemlji.

"Šta želimo? Da Grčka ostane u zoni evra, to je cilj", rekao je Oland po dolasku na vanredni samit EU u Briselu koji je zakazan posle referenduma na kome su Grci u nedelju odbacili predlog kreditora.

On je rekao da Grčka, da bi se to postiglo, mora da iznese "ozbiljne, uverljive predloge" reformi kako bi mogla da računa na "solidarnost" Evrope, odnosno novu finansijsku pomoć. "Odluke treba doneti tokom ove nedelje", rekao je on.

Francuski predsednik je dodao da je potrebno pokazati "odgovornost, solidarnost ali i delovati brzo".

"Odgovornost: Grčka treba da iznese predloge; solidarnost: Evropa treba da ih sagleda u srednjeročnoj perspektivi uz naravno neodložnu pomoć, ali mora postojati srednjeročna perspektiva. Nećemo razgovarati sa Grčkom svaka tri meseca", rekao je on.

Oland je rekao da i "kratkoročni program" mora biti uslovljen ekonomskim reformama koje bi Grčka preduzela.

On je rekao da su neki predlozi već izneti danas na sastanku Evrogrupe održanom uoči samita EU, a da sada ti predlozi treba da budu "potvrđeni, dopunjeni i razrađeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: