MMF: Italijani idu napred, ali krhko

Italijanska privreda je na putu postepenog ali krhkog oporavka posle dugog perioda recesije, ocenio je Međunarodni Monetarni fond (MMF).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

17:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Očekivani privredni rast Italije za 2015. je 0,7 odsto, a za 2016. od 1,2 odsto posle četvorogodišnje recesije. U 2014. bruto domaći proizvod je imao negativni rast od 0,4 odsto, minus 1,7 odsto u 2013. i minus 2,8 odsto u 2012, navodi u najnovijem izveštaju MMF koji je okončao godišnju misiju u Italiji.

Očekivani pozitivni privredni rast biće direktna posledica domaće potražnje i izvoza kao i rasta investicija, ocenili su eksperti MMF.

"Privreda se postepeno oporavlja posle dugog perioda recesije. Poverenje u finsijska tržišta i indeksi poveranja su se vidno popravili od kraja 2014. Uprkos nedavnih kolebanja, suvereni dug je pao na nivou od pre otpočinjanja krize zahvaljujući kvantitativnim olakšicima Evropske centralne banke", primetili su eksperti Fonda.

MMF je pohvalio italijanske vlasti zbog hrabrih poteza preduzetih u saradnji sa EU koji su rezultirali pozitivnim privrednim rastom i poboljšanjem poverenja.

Posebno je pozitivno ocenjena nedavno započeta reforma tržišta rada koja će rezultirati smanjenjem rascepkanosti tržišta i koja će olakšati mobilnost radne snage.

"Pozitivni privredni rast je još uvek neubedljiv, a optimizam srednjeročnih prognoza je ugrožen zbog nedovoljnih strukturnih reformi, visoke nezaposlenosti, tankih bilansa preduzeća i visokog javnog duga koji iznosi 130 odsto bruto domaćeg proizvoda", saopštio je MMF.

Međunarodna institucija preporučije Italiji da skoncentriše svoje napore u rast produktivnosti, ubedljivijeg ozdravljenja banaka i preduzeća i ohrabrujuće budžetarske konsolidacije privrednog rasta.

U izveštaju se navodi da bi nepovoljni razvoj sitacije u Grčkoj, u slučaju izostanka pronalaženja energičnog odgovora na evropskom nivou, mogao da ima značajan uticaj na Italiju u smislu poverenja bez obzira što je direktna izložnost italijanske privrede ograničenog karaktera.

Italijanska vlada je potvrdila da pogoršanje grčke krize u poslednjih nekoliko dana ne može da dovede u opasnost Italiju kao što je to bio slučaj 2012, prenosi AFP.

"Italijanski fondovi su znatno ojačani. Postoje izvesna kolebanja, ali ona nikako ne ugrožavaju Italiju", potvrdio je sredinom prošle nedelje italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padon.

"Italijanski dug je u svakom slučaju održiv sa tendencijom pada zahvaljujući preduzetim reformama", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: