S Varufakisovog motora u vladu

Grčka je dobila novog ministra finansija, Euklida Cakalotosa, koji je u fotelju svog prethodnika i prijatelja Janisa Varufakisa seo direktno sa njegovog motora

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

11:25

Default images
Foto: Tanjug, AP

Primopredaja funkcije među, kako je Varufakis kazao, prijateljima i akademskim kolegama protekla je sinoć u Atini u vrlo neformalnoj atmosferi.

Naime, kao Varufakis nekoliko meseci ranije, Cakalotos je u grčku vladu ušetao ležerno i po malo nekonvecionalno obučen i sa rancem na leđima, poput svog prethodnika.

Iz sličnog, takođe akademskog miljea kao i Varufakis, Cakalotos stiže kao osoba koja bi trebalo da podgreje pregovore i prevaziđe otvoreni animozitet sagovornika prema svom prethodniku.

Euklid Cakalotos je glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima i dosadašnji je zamenik ministra spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose i glavni portparol grčke vlade za privredu.
Foto: Tanjug, AP
Rođen je 1960. u Roterdamu, pohađao je "Školu St. Pol" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. na Univerzitetu Oksford.

Cakalotos je svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993. Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se bavio profesurom do septembra 2010. Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini. Oženjen je Britankom Hider D.Gibson, koja je takođe ekonomista.
Foto: Tanjug, AP
Na izborima 2012. izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015. Cakalotos je poznat kao "mozak" iza ekonomskih politika Sirize, a iz dana u dan vodio je pregovore sa međunarodnim kreditorima u poslednjih nekoliko meseci.

Da li će smena na mestu grčkog ministra finansija zaista biti samo „smena straže“ među prijateljima, kako je kazao Varufakis ili će novi ministar doneti novi vetar u leđa pregovorima, ključno je pitanje.

A problem je zajednički i pretežak. Varufakis kaže da obojica imaju zajedničku istu dijagnozu - problem za poslednjih pet godina je veza između samoodrživog siromaštva, recesije i nejednakosti i neodrživog grčkog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: