"Dogovor sa Grcima teško pre 20. jula"

Grčko "NE" novim merama štednje na referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija "Fič".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

19:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Dogovor između Atine i njenih kreditora još uvek je moguć, ali za njegovo postizanje ostalo veoma malo vremena, budući da 20. jula na naplatu dospeva 3,5 milijardi evra grčkog duga evropskim institucijama, navodi "Fič", a prenosi agencija AP.

Ipak, ostavka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa pokazuje želju grčke vlade da ponovo pokrene pregovore sa kreditorima, smatraju u "Fiču".

"Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija", napisao je Varufakis u svom blogu.

Kreditori bi mogli da obećaju da će deo ogromnog grčkog javnog duga biti otpisan, ali su šanse da će popustiti na polju stroge budžetske štednje male, navodi "Fič", dodajući da bi Evropska centralna banka mogla da pronađe načine da snabdeva grčke banke likvidnošću za vreme trajanja pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: