Ukrajina ne koči, prosleđuje gas Evropi

Tranzit prirodnog gasa preko Ukrajine u Evropu trenutno iznosi 229 miliona kubnih metara dnevno, što je 19 odsto više nego pre godinu dana.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

17:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Transport gasa za potrošače Evrope i Ukrajine realizuje se u skladu sa podnetim zahtevima. Od 1. do 4. jula preko ukrajinskog sistema za transport gasa u Evropu je prosleđeno 904 miliona kubnih metara gasa, precizirao je agenciji Tas pres sekretar kompanije Ukrtransgas Maksim Beljavski.

Prema informaciji kompanije, Ukrajina nastavlja da uvozi prirodni gas samo preko Slovačke, dok se iz drugih pravaca isporuke goriva ne realizuju.

Gas se sa teritorije Slovačke isporučuje u stabilnom režimu od 13,6 miliona kubnih metara. Istovremeno s tim svakodnevno se obavlja akumulacija goriva u podzemna skladišta Ukrajine u stabilnom režimu od 30 miliona kubnih metara, rekao je Beljavski.

Gasprom ne vidi problem s tranzitom gasa preko teritorije Ukrajine za evropske klijente kompanije, rekao je ranije direktor kompanije Aleksej Miler.

"Što se tiče isporuke gasa u Ukrajinu u narednim mesecima i u predstojećem periodu jesen-zima, sve će zavisiti od toga da Ukrajina blagovremeno uplati isporuke gasa", dodao je on.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak je ranije rekao da Rusija neće dopustiti rizike pri tranzitu gasa u Evropu preko Ukrajine, u slučaju da tokom letnjeg perioda ukrajinska strana ne obezbedi punjenje gasom podzemnih skladišta u potrebnom obimu. Prema njegovim rečima, Ukrajini je za jesenje-zimski period potrebno 19 milijardi kubnih metara, od kojih je 12,5 milijardi kubika već akumulirano u ukrajinska skladišta.

Gasprom je 1. jula prekinuo isporuku gasa Ukrajini jer nije platila na vreme, rekao je ranije Miler i upozorio da joj Gasprom neće isporučivati gas ni po kakvoj ceni, ako nije unapred plaćeno.

Naftogas Ukrajine je ranije objavio da prekida kupovinu gasa od Gasproma od 1. juna do usaglašavanja uslova koji nisu dogovoreni 30. juna na trostranim pregovorima (Ukrajina, Rusija, EU) u Beču. Pri tome, Naftogas se nada da će uz posredovanje Evropske komisije doći do usaglašavanja uslova za isporuku gasa iz Rusije u Ukrajinu.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je 29. juna izjavio da Rusija može da zadrži popust na gas za Ukrajinu na nivou onog iz drugog kvartala, po ceni 247,18 dolara za hiljadu kubnih metara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je pre toga, na sastanku s članovima vlade, naglasio da krajnja cena gasa za Ukrajinu treba da bude ista kao i za druge susedne zemlje, na primer, Poljsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: