ECB mora održati grčke banke u životu

Evropska centralna banka (ECB) će morati da u narednih nedelju do deset dana održi grčke banke u životu, izjavio je grčki ministar privrede Jorgos Statakis.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

15:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

U suprotnom pregovori između Atine i kreditora ne bi mogli da napreduju, istakao je on u intervjuu za britanski javni servis BBC.

Prema najboljem scenariju, ECB bi, kako navodi Statakis, mogla da kasnije danas obezbedi dodatnih tri milijarde evra sredstava iz Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA).

"Međutim, ako ECB nastavi da zamrzava sredstva iz programa ELA, trenutno podizanje sredstava sa bankomata i restrikcije na kretanje kapitala bi moglo da ostane na snazi do petka, bez da ijedna banka doživi kolaps", naveo je Statakis.

Ako ECB, pak, odluči da smanji sredstva za likvidnost grčkih banaka, onda će banke, kako navodi Statakis, biti u velikim problemima.

Statakis je, takođe, dodao da njegova vlada nema mandat da napusti evrozonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: