Pare nestaju - gasiće bankomate u Grčkoj?

Grčki bankari strahuju da bi situacija mogla da se pogorša u narednim satima i da će, ukoliko ECB ne reaguje, "uskoro gasiti bankomate", piše list "Katmerini".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

14:04

Default images
Foto: Beta, AP

Kako navodi list, i danas, nakon referenduma na kojem je Grčka rekla "ne" kreditorima, ispred bankomata su dugački redovi, a likvidnost banaka visi o koncu i gotovog novca je sve manje.

List podseća da je direktorka "Nacionalne banke" i Unije grčkih banaka Luka Kaceli ranije rekla da će banke potrošiti zalihe keša do "zalaska sunca u ponedeljak", a da se ne zna šta će ECB odlučiti oko nastavka programa ELA - Hitne pomoći za likvidnost.

"Katmerini" dodaje da je, uprkos ranijim najavama, nerealno očekivati da banke otvore vrata sutra.

"Bankari navode da, s obzirom na sadašnju situaciju, ECB neće povećati ELA program. Vrlo verovatno će se oni odlučiti za neutralnu poziciju, odnosno da će odlučiti da ne povećaju pomoć, ali i da je ne uskrate u potpunosti. Takav stav neće mnogo pomoći bankama, jer one prosto nemaju dovoljno novca", piše list.

Bankari ne isključuju mogućnost da se dodatno ograniči isplata sa bankomata i da se umanji dnevni limit od 60 evra po računu, kako bi "bankomati mogli da rade još nekoliko dana".

Izvori lista navode da centralna banka i dalje ima zalihu novčanica.

"Banke se nadaju da ćemo već u narednim satima imati nekakav politički razvoj situacije, koji bi mogao da doprinese da ECB olabavi svoje stavove, ali su i svesne situacije i mogućnosti da će Grci ili ipak pristati na neki težak sporazum ili izlazak iz evrozine", piše Katmerini.

Na drugoj strani, nemački "Špigl", kao i agencije Rojters i Blumberg su dobile informacije od svojih izvora iz ECB da je "moguće održati zamrznuti nivo ELA programa za likvidnost grčkih banaka".

"ECB želi da na taj način kupi vreme i omogući da se odvijaju politički sastanci u Evrogropi i na Samitu EU nakon grčkog referenduma", navodi Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: