Varufakis podneo ostavku!

Grčki ministar finansija Janis Varufakis objavio je jutros na svom blogu da podnosi ostavku na tu funkciju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

07:55

Default images
Foto: Tanjug, AP

U novom iznenađujućem razvoju događaja u Grčkoj, ministar finansija te zemlje Janis Varufakis objavio je svoju ostavku, piše Gardijan.

Varufakis je odluku objavio na svom blogu i tviteru i ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da nije autentična , navodi Gardijan.

U potezu koji bi mogao da izazove dodatne probleme o ulozi drugih evropskih lidera na unutrašnju politiku u Grčkoj , Varufakis je rekao da je bio upoznat sa željama "nekih evropskih učesnika" da on ne učestvuje u nastavku pregovora sa kreditorima.

Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova. Evo poruke u celini:

"Referendum od 5. jula će ostati jedinstven trenutak u istoriji kada je mali evropski narod ustao protiv dugog ropstva.

Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma Evrogrupe od 25. juna dolazi sa velikom cenom koja mora biti plaćena. Zbog toga je od suštinske važnosti da veliki kapital koji je našoj vladi podario odgovor NE, odmah investiramo u DA na odgovarajuću odluku - do dogovora koji podrazumeva restrukturiranje duga, manje štednje, preraspodelu u korist onih koji su u nevolji i prave reforme.

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata referenduma, bio sam upoznat sa određenim očekivanjima partnera iz Evrogrupe da “odsustvujem” sa njihovih sastanaka, ideja za koju premijer prosuđuje da bi mu potencijalno bila od pomoći da postigne dogovor. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija.

Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to dogovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jučerašnji referendum.

A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom.

Mi levičari znamo kako da postupamo kolektivno ne hajući za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu.

Nadljudski napor da se ispoštuju hrabri ljudi Grčke, a čuveno OHI (NE) dato demokratama širom sveta, tek počinje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: