Potres u Australiji zbog odluke Grčke

Odluka Grka da odbace sporazum sa kreditorima izazvala je veliki potres na tržištu kapitala Australije, čija je valuta skliznula na šestogodišnji minimum.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

07:15

Default images
Foto: Tanjug, AP

Dramatičan pad akcija na australijskoj berzi posledica je pre svega ishoda referendusmkog izjašnjavanja u Grčkoj, ali I nižih cena sirovina, ocenili su analitičari.

Australijski dolar je pao na šestogodišnji minimum prema američkom na početku trgovanja, da bi se do kraja oporavio do vrednosti od 0,7509 USD.

Sa tamošnje berze je “obrisano” čak 30 milijardi američkih dolara, nakon odluke građana Grčke da ne pristanu na uslove međunarodnih kreditora.

Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: