Grčka kriza koštaće Lagardovu fotelje

Kristin Lagard nije pokrenula grčku krizu, ali će je ona možda koštati funkcije direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše britanski list Spektejtor.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

18:38

Default images
Foto: Beta/AP

Brojni ekonomisti optužuju Lagard da je dugo ignorisala program otpisa grčkog duga, kao i mišljenje analitičara da je potrebno naći zajednički jezik sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom.

Kao bivša francuska ministarka finansija, Lagard je dozvolila da je evropska politička agenda, očuvanje evra po svaku cenu, odvrati od poštovanja principa MMF-a, što povećava šanse da ona ne bude ponovo imenovana na funkciju direktora fonda kada njen mandat istekne iduće godine,navodi list.

Nakon što je "nasledila" grčku glavobolju od svog prethodnika Dominika Stros-Kana 2011, Lagard je zauzimala čvrst stav, ali je trenutno na meti optužbi da zanemaruje propise MMF-a, kao i mišljenje ekonomista iz Fonda da bi se uklapala u kalupe koje kroje evropske institucije.

Za razliku od "komšije" iz Vašingtona, Svetske banke, koja je pod dominantnim uticajem Vašingtona, MMF je viđen kao "evropski igrač", navodi Spektejtor.

Ukoliko neuspeh "trojke" kreditora da postignu sporazum sa Grčkom dovede do otpisa grčkog duga MMF-u teškog 24 milijarde evra, države siromašnije od Grčke imaće otežan pristup finansiranju u budućnosti, a šanse da Lagard ostane na čelu Fonda nakon iduće godine ispariće. Moguće je čak da za novog direktora ne bude imenovan Evropljanin, što je praksa od formiranja MMF-a 1946, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: