Varufakis: Grci, ultimatum je na vama

Referendum daje Grcima šansu da donesu odluku o ultimativnom zahtevu za sprovođenje strogih mera štednje koji su nam dostavile druge države iz 19-člane evrozone

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

14:56

Default images
Foto: Tanjug/AP

Grčki ministar finansija Janis Varufakis istakao je da je veliki neuspeh u evrozoni rezultirao zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav.

Varufakis je dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP.

Varufakis je izjavu dao posle glasanja na koje je došao sa 90-godišnjim ocem Jorgosom, u južnom predgrađu Atine.
Foto: Tanjug/AP
Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974. godine kada su Grci glasali za ukidanje monarhije, podseća AP.

Grčki premijer Aleksis Cipras je ranije izjavio da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).
Foto: Tanjug/AP
Grčki premijer je ocenio da je danas dan pobede, jer je, kako je rekao, demokratija sama po sebi pobeda, radost, i da kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz.

"Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", poručio je Cipras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: